Diagnose stellen
Een goede diagnose is een voorwaarde voor een goede behandeling. Voor het stellen van de diagnose is het belangrijk dat je verband kunt leggen tussen de genoemde klachten, de anamnese en de uitslag van de allergietest.
Welke allergietesten zijn er?
Als je ervoor kiest om allergie zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie gericht aandacht te geven in je praktijk dan is het belangrijk om een keuze te maken hoe je de allergietest in wilt zeten. Je kunt hierbij kiezen voor testen via de huid (huidpriktest) of via het bloed (bloedtest). Vanuit onze jarenlange ervaring en kennis hebben wij specialisme op het gebied van de huidpriktest en allergeenextracten, deze delen wij graag met je.
Wat is het verschil tussen de huidpriktest en de bloedtest?
De huidpriktest werkt op basis van reactie van de huid door het toedienen van het allergeen. De huidpriktest is sensitief en na 15 minuten is de uitslag te interpreteren. De uitslag van de huidpriktest is afhankelijk van de vaardigheid van de onderzoeker en de kwaliteit allergeenextract. Daarnaast is het bij de interpretatie belangrijk te letten op eczeem of andere dermatosen, gepigmenteerde huid en de invloed op medicatiegebruik.
De bloedtest werkt op basis van het kleuren van bepaalde eiwitten, waarbij bloed wordt afgenomen aan de hand van een venapunctie. De test vindt buiten het lichaam plaats in een laboratorium, en de uitslag wordt niet beïnvloedt door andere medicatie. Een afhankelijkheid van de bloedtest is dat bloedafname alleen door een gekwalificeerd zorgverlener mag worden afgenomen.
Bij de interpretatie van de uitslag is het belangrijk te letten op een hoog totaal IgE en IgE tegen kruis reagerende suikergroepen.
Welke allergietest wordt meestal gebruikt?
Veelal wordt de voorkeur gegeven aan de huidpriktest, omdat deze test direct een uitslag laat zien in vergelijking met een specifieke IgE bepaling uit een bloedmonster. De sensitiviteit en specificiteit van de huidpriktest zijn nagenoeg gelijk aan die van bepaling van het allergeen specifieke IgE.
De NHG standaard allergische en niet allergische rinitis geeft aan dat er voldoende ervaring, voldoende aanbod moet zijn en dat er aan alle randvoorwaarden voldaan moet worden.
Ons specialisme ligt bij de huidpriktest, onze jarenlange ervaring en kennis delen wij graag met u. Dit doen wij onder andere door de leermodule Diagnostiek luchtwegallergieën en ondersteunende materialen, zoals een anamneseformulier en protocol.
Leermodule Diagnostiek Luchtwegallergieën
Deze geaccrediteerde leermodule heeft drie leerdoelen, na de leermodule kun je antwoord geven op de volgende vragen:
- Waar moet een huidpriktest aan voldoen?
- Hoe moet je de test uitvoeren?
- Hoe moet je de resultaten (bloedtest en SPT) van de test interpreteren?
De leermodule duurt 90 minuten en wordt verzorgd door een beroepsoefenaar of een medewerker in dienst van ALK met specifieke kennis en ervaring op dit gebied. Deze scholing is een combinatie van theorie en praktijk.
Geaccrediteerde leermodule
De leermodule is geaccrediteerd voor 2 punten door:
- KABIZ – doktersassistenten
- NVvPO
- Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register  Â
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals  Â
Educatieprogramma
De leermodule ‘Diagnostiek Luchtwegallergieën’ is onderdeel van het educatieprogramma van ALK. Het volledige educatieprogramma bestaat daarnaast uit:
- Leermodule Luchtwegallergie & behandeling
- Leermodule Opzetten Allergiespreekuur
- Leermodule Therapietrouw
- Leermodule Allergiemanagement
Aan de slag met de diagnostiek van luchtwegallergieën
Heb je interesse in deze of andere leermodules? Wij gaan graag in gesprek om je op weg te helpen met allergie in je praktijk vorm te geven. Vraag deze leermodule aan of neem contact met ons op.
Mail naar infonl@alk.net of bel 036-5397840