Allergie in je praktijk

Diagnostiek luchtwegallergie

Contact opnemen
Interessant voor je?
Allergie in je praktijk

Diagnose stellen

Een goede diagnose is een voorwaarde voor een goede behandeling. Voor het stellen van de diagnose is het belangrijk dat je verband kunt leggen tussen de genoemde klachten, de anamnese en de uitslag van de allergietest.

Welke allergietesten zijn er?

Als je ervoor kiest om allergie zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie gericht aandacht te geven in je praktijk dan is het belangrijk om een keuze te maken hoe je de allergietest in wilt zeten. Je kunt hierbij kiezen voor testen via de huid (huidpriktest) of via het bloed (bloedtest). Vanuit onze jarenlange ervaring en kennis hebben wij specialisme op het gebied van de huidpriktest en allergeenextracten, deze delen wij graag met je.

Wat is het verschil tussen de huidpriktest en de bloedtest?

De huidpriktest werkt op basis van reactie van de huid door het toedienen van het allergeen. De huidpriktest is sensitief en na 15 minuten is de uitslag te interpreteren. De uitslag van de huidpriktest is afhankelijk van de vaardigheid van de onderzoeker en de kwaliteit allergeenextract. Daarnaast is het bij de interpretatie belangrijk te letten op eczeem of andere dermatosen, gepigmenteerde huid en de invloed op medicatiegebruik.

De bloedtest werkt op basis van het kleuren van bepaalde eiwitten, waarbij bloed wordt afgenomen aan de hand van een venapunctie. De test vindt buiten het lichaam plaats in een laboratorium, en de uitslag wordt niet beïnvloedt door andere medicatie. Een afhankelijkheid van de bloedtest is dat bloedafname alleen door een gekwalificeerd zorgverlener mag worden afgenomen. 

Bij de interpretatie van de uitslag is het belangrijk te letten op een hoog totaal IgE en IgE tegen kruis reagerende suikergroepen.

Welke allergietest wordt meestal gebruikt?

Veelal wordt de voorkeur gegeven aan de huidpriktest, omdat deze test direct een uitslag laat zien in vergelijking met een specifieke IgE bepaling uit een bloedmonster. De sensitiviteit en specificiteit van de huidpriktest zijn nagenoeg gelijk aan die van bepaling van het allergeen specifieke IgE.

De NHG standaard allergische en niet allergische rinitis geeft aan dat er voldoende ervaring, voldoende aanbod moet zijn en dat er aan alle randvoorwaarden voldaan moet worden.

Ons specialisme ligt bij de huidpriktest, onze jarenlange ervaring en kennis delen wij graag met u. Dit doen wij onder andere door de leermodule Diagnostiek luchtwegallergieën en ondersteunende materialen, zoals een anamneseformulier en protocol.

Leermodule Diagnostiek Luchtwegallergieën

Deze geaccrediteerde leermodule heeft drie leerdoelen, na de leermodule kun je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Waar moet een huidpriktest aan voldoen?
  • Hoe moet je de test uitvoeren?
  • Hoe moet je de resultaten (bloedtest en SPT) van de test interpreteren?

De leermodule duurt 90 minuten en wordt verzorgd door een beroepsoefenaar of een medewerker in dienst van ALK met specifieke kennis en ervaring op dit gebied. Deze scholing is een combinatie van theorie en praktijk.

Geaccrediteerde leermodule

De leermodule is geaccrediteerd voor 2 punten door:

  • KABIZ – doktersassistenten
  • NVvPO
  • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register    
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals   

Educatieprogramma

De leermodule ‘Diagnostiek Luchtwegallergieën’ is onderdeel van het educatieprogramma van ALK. Het volledige educatieprogramma bestaat daarnaast uit: 

Aan de slag met de diagnostiek van luchtwegallergieën

Heb je interesse in deze of andere leermodules? Wij gaan graag in gesprek om je op weg te helpen met allergie in je praktijk vorm te geven. Vraag deze leermodule aan of neem contact met ons op. 

Contact
Neem gerust contact op met een van onze Diagnostic Managers
Zij helpen je graag op weg

Mail naar infonl@alk.net of bel 036-5397840

Ook interessant voor u?

Allergie in je praktijk

Wij hebben diverse geaccrediteerde leermodules die ondersteunen bij het organiseren en structureren van allergie in je praktijk, om zodoende samen de zorg voor mensen met allergie te verbeteren.

Noodmedicatie

Bij anafylactische reacties wordt in eerste instantie vaak eerst adrenaline toegediend. ALK heeft hiervoor een adrenalinepen die de patiënt makkelijk zelf kan gebruiken.

Therapietrouw

Therapietrouw is een belangrijke voorwaarde voor een effectieve behandeling met immunotherapie. Speciaal daarvoor heeft ALK AllergieSupport ontwikkeld.

Deze website is speciaal voor zorgprofessionals!

Ben je consument? Bezoek dan allesoverallergie.nl

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier je gegevens opnieuw op.

Voordelen op een rij!

Gast
Geen BIG
BIG
Openbare informatie
Inschrijven evenementen
Materialen bestellen
Toegang tot besloten deel
Toegang geaccrediteerde e-learnings
Richtlijnen en protocollen

Maak een account aan

Zoeken binnen de hele website.

Vul uw BIG nummer in

Wat is de economische impact van allergische rinitis?

KNO-arts Sietze Reitsma vertelt het in deze podcast