Homologie en kruisreactiviteit: hoe zat het ook alweer?

Soms reageren jouw hooikoortspatiënten ook op bepaalde voedingsmiddelen, met name groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt overeenkomt met bepaalde, specifieke voedselstructuren. Omdat het immuunsysteem niet in staat is om deze allergenen van elkaar te onderscheiden, kan er een allergische reactie ontstaan. Het zogenaamde Oral Allergy Syndrom, tegenwoordig wordt gesproken over het Pollen Food Syndroom, aangezien patiënten ook van andere zaken last kunnen hebben dan alleen van orale klachten.

Circa 60-70% van de mensen met hooikoorts, ontwikkelt een kruisallergie met één of meerdere voedingsmiddelen. Veel plantaardige voedingsmiddelen zijn hittegevoelig hetgeen betekent dat het werkzame allergeen door verhitting wordt vernietigd. Zo kan het voorkomen dat het eten van een verse appel klachten geeft, maar het eten van appeltaart niet. De eiwitstructuur van de appel lijkt namelijk ook heel erg op de eiwitstructuur van de bomen.

In deze video legt Maurits van Maaren, Internist-allergoloog in het Erasmus MC Rotterdam, uit wat het verschil is tussen homologie en kruisreactiviteit. Daarnaast bespreekt hij de rol van homologie in de behandeling van boom- en graspollenallergie.

Kruisreactie overzicht

Contact
Allergie is al meer dan 100 jaar onze enige focus en innovatie zit in ons DNA
Met één van onze accountmanagers van gedachten wisselen over de behandeling van allergie? Wij helpen je graag op weg.

Ook interessant voor u?

Diagnose

Een goede diagnose is een voorwaarde voor een goede behandeling. Hiervoor hebben wij de leermodule diagnostiek, diagnostiek producten en ondersteunende materialen.

Allergie Kenniscentrum

In het allergie kenniscentrum vind je verschillende congressen, nascholingen en podcasts. Daarnaast kun je diverse materialen bestellen voor jou als arts en voor je patiënt.

Allergie in je praktijk

Wij hebben diverse geaccrediteerde leermodules die ondersteunen bij het organiseren en structureren van allergie in je praktijk, om zodoende samen de zorg voor mensen met allergie te verbeteren.

Deze website is speciaal voor zorgprofessionals!

Ben je consument? Bezoek dan allesoverallergie.nl

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier je gegevens opnieuw op.

Voordelen op een rij!

Gast
Geen BIG
BIG
Openbare informatie
Inschrijven evenementen
Materialen bestellen
Toegang tot besloten deel
Toegang geaccrediteerde e-learnings
Richtlijnen en protocollen

Maak een account aan

Zoeken binnen de hele website.

Vul uw BIG nummer in

Ik wil door ALK per e-mail en/of telefoon op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.

Ik wil door ALK per e-mail en/of telefoon op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.

Ik wil door ALK per e-mail en/of telefoon op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.

Ik wil door ALK per e-mail en/of telefoon op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.

Ik wil door ALK per e-mail op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.

Ik wil door ALK per e-mail op de hoogte worden gehouden van nascholingen, congressen, producten/services en andere allergie-gerelateerde informatie.